Na tej stronie korzystamy z cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia w przeglądarce internetowej

OK
16 grudnia 2016

100 przepisów najlepszych restauracji. Książka Restaurant Week smakowitym prezentem na święta.

IMG_1568-Edit„Najlepsze PRZEPISY Najlepszych RESTAURACJI” to wyjątkowe zaproszenie do zamkniętego dotąd świata. Książka odkrywa przed czytelnikiem kulinarne tajemnice najlepszych polskich Restauracji i prowadzi go za zamknięte dla publiczności drzwi Kuchni. W tej wyjątkowej i pięknie wydanej książce Szefowie Kuchni nie tylko pokazują swoją pracę, ale też dzielą się niepublikowanymi dotąd przepisami na swoje najlepsze flagowe dania. Restauratorzy natomiast zdradzają swoje historie oraz sposoby i tajemnice gościnności, która przynosi sukces i sławę ich Restauracjom.

Jeżeli więc jesteście spragnieni nowych przepisów lub szukacie wymarzonego prezentu na święta, „Najlepsze PRZEPISY Najlepszych RESTAURACJI” to doskonały prezent pod choinkę. Nie tylko zawiera cenne rady oraz życiorysy najlepszych polskich restauratorów. Jest też kopalnią inspirującej wiedzy, która pozwoli czytelnikom rozwinąć kulinarne skrzydła.
Jeżeli nie wierzycie, zostawiamy wam przepis na mały smakołyk.

Książkę można zamawiać tutaj
A może macie ochotę na smakowity ramen?

Mamy dla was aż pięć egzemplarzy książki „Najlepsze PRZEPISY Najlepszych RESTAURACJI”. Co musicie zrobić, aby ją otrzymać? Wyślijcie maila na adres redakcja@k-mag.pl, a w jego treści napiszcie nam, która potrawa z dzieciństwa jest waszą ulubioną i dlaczego. 
Na zgłoszenia czekamy do 20 grudnia do godziny 12:00 
Jeszcze tego samego dnia wybierzemy odpowiedzi, które najbardziej nas poruszą. Ich autorzy otrzymają egzemplarz książki.

 

BROWNIES Z SOLONYM KARMELEM, MUSEM Z MASCARPONE I MASŁA ORZECHOWEGO ORAZ JEŻYNAMI

SKŁADNIKI na formę o wymiarach 20 x 20 cm:
Brownies:
– 300 g gorzkiej czekolady 70% dobrej jakości,
– 6 jajek,
– 300 g masła w temperaturze pokojowej,
– 120 g mąki pszennej,
– 60 g kakao,
–1 czubata szklanka cukru.
Karmel:
– 100 g masła,
– 200 g cukru,
– 50 ml śmietanki kremówki,
– 3 łyżki ziaren kakaowca (opcjonalnie),
– 1/2 łyżeczki soli.
Mus:
– 5 łyżek masła orzechowego,
– 200 g świeżych jeżyn,
– 200 ml śmietanki kremówki,
– 250 g mascarpone,
– 4 łyżki cukru pudru,
– 1/3 łyżeczki mielonych ziaren wanilii.

Igor Haloszka

Igor Haloszka

 

WSKAZÓWKA: Jajka, których dodajesz do swoich wypieków powinny być zawsze w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjmij je z lodówki kilka godzin wcześniej!
PRZEPIS:
Brownies:
1. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej (str. słownik). Odstaw do lekkiego przestudzenia.
2. W mikserze utrzyj jajka z cukrem, aż będą białe.
3. Do jajek powoli wlewaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Dodaj mąkę i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
4. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 ℃.
5. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Mus:
1. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.
2. Dodaj mascarpone, wymieszaj na niskich obrotach miksera.
3. Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj mikserem na niskich obrotach, odstaw na bok.
Karmel:
1. W rondelku umieść cukier. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż cukier się roztopi i
nabierze karmelowego koloru.
2. Dodaj masło i dobrze wymieszaj.
3. Dodaj sól i śmietankę, cały czas mieszając.
4. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż karmel zgęstnieje.
Podanie: Brownie pokrój na mniejsze kwadraty, polej karmelem, obok połóż mus z masła orzechowego i jeżyny. Jeśli masz ziarna kakaowca, posyp nimi.