Na tej stronie korzystamy z cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia w przeglądarce internetowej

OK
20 października 2015

Nowa miejska przestrzeń w centrum Warszawy. Patio Cosmopolitan może stać się kulinarnym centrum stolicy.

Patio budynku apartamentowego Cosmopolitan w Warszawie powstało z połączenia architektury, sztuki nowoczesnej i unikalnych konceptów kulinarnych. Nowa lokalizacja na mapie Warszawy ma szanse stać się ulubionym miejscem spotkań warszawiaków i turystów odwiedzających stolicę Polski.

W centralnym punkcie patio stanęła ruchoma instalacja autorstwa izraelskiego artysty Erana Shakine’a. Dzieło „You and Me” to wysoka na osiem metrów ruchoma rzeźba, która prezentuje parę stojącą na przeciwległych krańcach długiej belki. Kobieta i mężczyzna zwróceni do siebie twarzami, poruszają się powoli w górę i w dół niczym na ogromnej huśtawce, co – jak wyjaśnia jej autor – jest wyrazem nieprzerwanej zmienności w relacjach między dwojgiem ludzi. Pełny cykl ruchu rzeźby trwa osiem godzin.

Czytaj również: Modna restauracja, która ma misję społeczną? To możliwe! Udało się w Poznaniu.

Nowo otwartą przestrzeń współtworzą także najwyższej klasy mistrzowie sztuki kulinarnej z całego świata. Swój pierwszy lokal w Polsce otworzyła tu Benihana – kultowa sieć japońskich restauracji, która swój ogromy sukces zawdzięcza genialnej kuchni i spektakularnemu kulinarnemu show, jakie towarzyszy przygotowywaniu dań dla gości zgromadzonych wokół stołów Teppanyaki. Żonglerka nożami, fruwające składniki dań czy stół cały w płomieniach to atrakcje na jakie mogą liczyć warszawiacy odwiedzający ten lokal. Parę kroków dalej smaki Ameryki Południowej serwuje Ceviche Bar by Martin Gimenez Castro. Restauracja jest jedyną w Polsce, w której można zjeść ceviche – danie pochodzące z Peru, które obecnie serwują najlepsze restauracje na świecie. W La Fromagerie na gości czeka ponad 100 gatunków serów sprowadzanych od małych, cenionych producentów z całej Europy – głównie z Francji, Anglii, Walii, Włoch, Hiszpanii, Szwajcarii i Holandii. Pełny wybór win i szampanów – z największą w Polsce, dostępną od ręki kolekcją win z Bordeaux to podstawa Wine Taste by Kamecki. W lokalu klienci mogą wybierać wino z szerokiej oferty sklepu, a także zamówić wymarzone wino lub unikalny rocznik, który zostanie sprowadzony na ich życzenie. Cukiernia Odette Tea Room otwarta w budynku Cosmopolitan Twarda 4 to koncept, w którym oprócz doskonale znanych warszawiakom słodkości, serwowane są wysokiej jakości herbaty firmy Blanca Tea. Całości dopełnia koncept City SAM ze zdrowymi daniami, które powstają z produktów od lokalnych dostawców. W lokalu można też kupić pieczywo z własnego wypieku.

Czytaj również: Dzieła Wojciecha Fangora, Jerzego Nowosielskiego i Wilhelma Sasnala zawisły na 42. piętrze Cosmopolitan. Sztuka na najwyższym poziomie – dosłownie.